Η έξωθεν εικόνα μας αλλά …πως εμείς την βλέπουμε ;

%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%cf%81%ce%ad%cf%86%cf%84%ce%b7%cf%82Σήμερα το μεσημέρι επιστρέφοντας στο σπίτι άκουσα στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου ένα τραγούδι το οποίο είναι και η αφορμή για το σημερινό άρθρο του ιστολογίου .

Όταν κοιτάς σε ένα καθρέφτη, βλέπεις το πρόσωπό σου εκεί.Βλέπεις ένα δεύτερο πρόσωπο από τη δική σου μεριά του καθρέφτη ή βλέπεις μια εικόνα σε συνθήκες χώρου και χρόνου ;

Μπορείς να κοιταχτείς σ΄ένα καθρέπτη και να δείς τον εαυτό σου χωρίς την όποια στολή ή εξουσία ή την οικονομική επιφάνεια που σε περιβάλει ,χωρίς μπιχλιμπίδια ,χωρίς όλα τα έσχες σου ασχέτως με τα πόθεν ;  

Θα μπορούσα εύκολα να πω ότι δε βρίσκω κάποιο πρόσωπο εδώ να αντιπαρατίθεται στο πρόσωπο του καθρέφτη. Είμαι εδώ για την εκεί εμφάνισή μου. Εκεί, πίσω από το γυαλί βρίσκεται η ανθρώπινή μου εμφάνιση· σε αυτή τη μεριά του γυαλιού, προς τα εδώ, βρίσκεται η ιερή μου πραγματικότητα. Είμαι και τα δυο. Έχω αυτό το πρόσωπο και είμαι επίσης αυτή η πραγματικότητα. Το εκεί πρόσωπο είναι μια εμφάνιση του Ενός που είμαι – εδώ.

Εδώ είμαι Εγώ και προσπαθώ να ταυτίσω την εικόνα του κατόπτρου με μένα ,στα άρθρα μου αναγνωρίζω τις ευθύνες μου ,αισθάνομαι την ευθύνη μου στις όποιες επιβλαβείς για το σύνολο ενέργειές μου ,αποφάσεις μου, απολαβές μου.

Αισθάνομαι το χρέος μου προς την Ελλάδα ,την χώρα μου και ακόμα της οφείλω πολλά .

Βλέπω ή προσπαθώ να δω γυμνό τον εαυτό μου και τα μόνα μου εφόδια που έχω σε αυτή την διαδικασία είναι το τι νομίζω ότι γνωρίζω και τι γνωρίζω ότι έχω μέχρι τώρα πράξει ως μέλος της κοινωνίας και ως Έλλην Πολίτης  .    

Εδώ : Είμαι πραγματικά και το πώς και τι είμαι το γνωρίζω μόνο εγώ ,  εκεί είναι η εμφάνισή μου ,εκεί είναι η εικόνα μου που προβάλλεται στους άλλους ,στο fb στα blogs και στα άλλα social media κλπ με ή και χωρίς την θέλησή μου …. Δεν γνωρίζω αν η ταύτιση που προανέφερα και την οποία αγωνιώ να επιτύχω έχει αποτέλεσμα.   

Είναι έτσι και για σένα; Πού είναι το πρόσωπό σου; Εδώ ή εκεί;

Κοίτα το πρόσωπο στον καθρέφτη. Ας δούμε αν είσαι εσύ αυτό. Κοίτα κοντά, δες αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου εκεί. Είναι ένα γνωστό πρόσωπο.

Είσαι πραγματικά εσύ;

Τώρα κλείσε τα μάτια σου. Τι εξαφανίστηκε;

Τι έμεινε;

Ποιος αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι το πρόσωπο στον καθρέφτη εξαφανίστηκε; Με τι βλέπεις-αισθάνεσαι  ότι το πρόσωπο σου εξαφανίστηκε από τον καθρέπτη ; 

Τα παραπάνω γράφτηκαν όπως προανέφερα για ένα τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά, με τίτλο «ο καθρέφτης».

 Αξίζει να διαβάσετε πρώτα τους στίχους  και στη συνέχεια ακούστε το .

Έχω μπροστά μου συνεχώς έναν καθρέφτη

Έχω μπροστά μου συνεχώς έναν καθρέφτη

που μ’εμποδίζει ότι είναι πίσω του να δω

δεν έχω δει ποτέ μου πιο μεγάλο ψεύτη

και το χειρότερο,είναι όμοιος εγώ…

Δείχνει πολύ καλός ενώ εγώ δεν είμαι,

 

δείχνει κακός ενώ δεν είμαι ούτε αυτό.

Όσοι μου λένε «φίλε όπως είσαι μείνε»

είναι όσοι χάψαν τον αντικατοπτρισμό.

Έναν καθρέφτη συνεχώς έχω μπροστά μου

πάνω του πέφτει και ραγίζεται η καρδιά μου

πάνω του πέφτει και ραγίζεται η καρδιά μου,

ένα καθρέφτη συνεχώς έχω μπροστά μου…

Αντανακλά αυτά που θέλουν οι γυναίκες

κι έτσι τις πείθει ότι είμαι το άλλο τους μισό

μπροστά του γδύνονται του λεν(ε) γλυκές κουβέντες,

πίσω απ’το τζάμι εγώ ολομόναχος κοιτώ.

Κάνει παιχνίδι ως και με τα πρότυπά μου

τις θείες φωνές που μου μιλούσανε παιδί

τις φέρνει απέναντι μου και στα κυβικά μου

πάω να τις φτάσω και τσουγκρίζω στο γυαλί

Ξέρω πως όλοι πια πιστεύουν σε καθρέφτες σε οθόνες

σε φωτοτυπίες και προβολείς μέχρι παιχνίδια έχουν βγάλει

που οι παίκτες ζουν σε μια γυάλα και τους βλέπουμε όλοι εμείς

Μα εγώ θα κάνω τον καθρέφτη μου κομμάτια

ξέρω ότι αυτό που κρύβει πίσω του είσαι εσύ εσύ

που ψάχνεις μεσ’ τα μαύρα σου τα μάτια

να καθρεφτίζεις μόνο εμένα στην ζωή.

Οπωσδήποτε βέβαια, η φύση της τέχνης είναι τέτοια που επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο.Το δίχως άλλο όμως,στο συγκεκριμένο τραγούδι,οι στίχοι είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακοί σχετικά με μηχανισμούς τους οποίους αναπτύσσουμε συχνά.Λέει στο δεύτερο τετράστιχο… «Δείχνει πολύ καλός ενώ εγώ δεν είμαι, δείχνει κακός ενώ δεν είμαι ούτε αυτό Όσοι μου λένε «φίλε όπως είσαι μείνε» είναι όσοι χάψαν τον αντικατοπτρισμό» Ο καθρέφτης εχει δυο πλευρές.Η μια είναι αυτή που κοιτούνε οι άλλοι από την «έξω πλευρά» και η άλλη είναι αυτή που κοιτώ εγώ από τη «μέσα πλευρά».Αυτοί που χάψαν τον αντικατοπτρισμό,είναι εκείνοι που κοιτούν από την έξω πλευρά του καθρέφτη.Όλα όσα κάνουμε για να μοιάζει καλή η βιτρίνα μας.Όλα όσα θυσιάζουμε για να κερδίσουμε την αποδοχή.Παρ’όλα αυτά,υπάρχει και η άλλη πλευρά του καθρέφτη.Η μέσα πλευρά.Αυτή που κοιτούμε μόνο εμείς.Και μας φαίνεται κακή.Όχι απαραίτητα θα πει κανείς.Δεν ξέρω…είναι έτσι?Γιατί αν δεν είναι έτσι..αν δεν αντιλαμβανόμαστε ως κακή τη μέσα πλευρά του καθρέφτη,τότε γιατί έχουμε την ανάγκη να δείχνει όσο πιο καλή γίνεται η έξω πλευρά άραγε?Γι αυτό λέει ότι ούτε το ένα δεν ισχύει,ούτε το άλλο.Ούτε είμαι καλός με βάση το πως με βλέπουν οι άλλοι,ούτε κακός είμαι με βάση το πως με βλέπω εγώ.Και τελικά,ο καθρέφτης χρησιμεύει για να μας κρατά διαρκώς στο ενδιάμεσο.Ανακυκλώνει μια συνεχιζόμενη στο διηνεκές προσπάθεια,η μια πλευρά να αναιρέσει την άλλη.Και τελικά η μια πλευρά υπάρχει μόνο για την άλλη.Υπάρχει μόνο ως προς την άλλη.Και το πόσο μάταιο είναι όλο αυτό,φαίνεται από το ρεφραίν «Έναν καθρέφτη συνεχώς έχω μπροστά μου πάνω του πέφτει και ραγίζεται η καρδιά μου» Δε χρειάζεται να είμαστε ούτε καλοί ως προς τους άλλους,ούτε να νοιώθουμε κακοί ως προς τον εαυτό μας.Έχουμε χάσει την επαφή με τον εαυτό μας και το μόνο με το οποίο ασχολούμαστε είναι η εικόνα μας.Να θεριέψουμε την καλή μας προς τα έξω εικόνα και να ξεχάσουμε όσο γίνεται την προς τα έσω κακή μας εικόνα.Πόσο μάταιο ακούγεται άραγε αυτό?Ούτε προς τα έξω απόδειξη δε χρειάζεται,αλλά και ούτε προς τα έσω απόρριψη….

Το είδα εδώ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s